Sunday, June 29, 2014

Staphorst – príbeh Roelofje Mussche



Môžem sa tu snažiť donekonečna (9, 10) – epidemiologické štatistiky, štúdie, odborné články – antivaxeri sú voči tomu všetkému imúnni (1). Viacej na nich účinkuje story-telling (osobné príbehy) (2). Ale na tých najzarytejších neplatí ani to, pretože oni sa už rozhodli a všetko, čo je v rozpore s ich presvedčením, ignorujú (3)... 

Roelofje Mussche (na obrázkoch „pred a po“) mala 11 rokov, keď dostala polio (detská obrna). Bolo to počas outbreaku v Staphorste (10), na konci februára 1971. „V sobotu som mala chrípke podobné príznaky a v utorok som bola v kóme.“ V kóme bola 10 dní. Keď sa prebrala, bola paralyzovaná a pripojená na ventilátor. Nemohla hovoriť, nemohla sa hýbať. „Najprv som si myslela, že som spadla do pece na chlieb.“ Syn miestneho pekára totiž ochrnul po tom, čo spadol do pece na chlieb. Myslela si to, pretože jej nikto predtým nepovedal, čo je to detská obrna. Momentálne už dokáže hovoriť pomocou „hlasovej protézy“ (5). Ovláda sa stlačením, ale keďže nemôže dobre hýbať hornými končatinami, ovláda ju špeciálnou pomôckou. Je na vozíčku, zaobíde sa bez pomoci, ale ventilátor (na dýchanie) má pre istotu vždy pri sebe (viz na obrázku - tá bedňa na zadnej strane vozíčka).


Age van Dalfsen bol v roku 1971 miestny lekár. Pamätá si na ten outbreak veľmi dobre: „Bol to veľmi rušný, hektický a emotívny čas. Ráno som naložil dieťa na nosidlá, večer zomrelo. Zomrelo v ambulancii. Stále to mám pred očami.“ Každý deň noví pacienti. Deti sa neodvážili ísť do školy, spolu s rodičmi sa zamkli vo svojich domoch a večer bolo na ulici počuť len zvuk sanitky. A to všetko len kvôli náboženskej viere (Staphorst je súčasť Bible beltu (8)).

Roelofje Mussche bola 6 rokov v nemocnici v Enschede. Bola osamelá. Rodičia k nej chodili len raz za týždeň, niekoľko-krát prišiel učiteľ. Inak bola odkázaná sama na seba. Prišiel aj farár a slová, ktoré jej povedal, nikdy nezabudne: „Dievča, niekto musí trpieť za hriechy ľudstva.“ Po dlhom tichu Roelofje povedala: „Myslela som si, že to bolo možno kvôli tomu, že som mame ukradla čokoládu.“ (4)

Od tohto outbreaku v Staphorste vzrástla zaočkovanosť približne na 80%, stále však pod celonárodným priemerom. Polio sa tam odvtedy už nevyskytlo, ale stále je to „časovaná bomba“, pretože ak príde niekto infikovaný do Bible beltu s tak nízkou preočkovanosťou, môže z toho vzniknúť epidémia.

Sekta - takéto niečo je aj na Slovensku (6, 7), ale jej členovia sú relatívne dobre rozlezení medzi očkovaným obyvateľstvom, takže si momentálne hovejú pod ochranou kolektívnej imunity (9).


Honey badger, 29.6.2014


Zdroje:

8. http://en.wikipedia.org/wiki/Bible_Belt_(Netherlands)
9. http://hbockovanie.blogspot.sk/2014/06/par-poznamok-ku-kolektivnej-imunite-1.html
10. http://www.hbockovanie.blogspot.sk/2014/06/par-poznamok-ku-kolektivnej-imunite-2.html 

No comments:

Post a Comment